Моряци останаха без достъп до лодките си във Варна заради имотен спор

13:10, 17 юли 19 / Общество 25 663 Шрифт:
Topnovini

Любители моряци останаха без достъп до лодките си. Пристанището било запечатано от областната управа на Варна като държавна собственост.

Потърпевшите обаче твърдят, че цели 40 години преди това са имали право на безвъзмездно ползване на Земята.

За 80-годишния дядо Иван лодката “Атлантика” е втори дом и в добро, и в лошо време. Прави я сам преди 20 години, а с нея е спасявал и живота на давещи се хора. Днес на входа към пристанището открива бележка, че няма право да стигне до нея.

"Нямаш ли достъп до лодката си, това е все едно да те е хванала някаква болест", казва дядо Иван пред Нова телевизия.

Сега единственият път до “Атлантика” е с плуване. 

"Влязохме в лодките с газене на вода около 50 сантиметра. По суша нямаме възможност да стигаме. Недай си Боже да се запали някоя, няма как да стигне пожарната", каза още Иванов. 

На пристанището има около 30 лодки - всички собственост на членове на туристическото дружество “Хан Аспарух”. Всяка година то организира безплатни обучения по корабоплаване за ученици и разходки по вода на възрастни хора.

"За имота се плащат данъци и такси от страна на туристическото дружество и, влизайки във владение още през 80-те години на миналия век, то упражнява дейност в полза на обществото", заяви адвокат Костадин Киряков.

Според областния управител на Варна обаче става дума за дългогодишна измама. Дружеството, получило право да стопанисва имота, не било същото като настоящето. 

"В момента имаме новорегистрирано дружество със същото име, което не е правоприемник на старото дружество, т.е. те нямат никакви правомощия и права върху този парцел - той е държавен и не е отреден за лодкостоянка", добави областният управител на Варна - Стоян Пасев.

Моряците обаче са решени да се борят докрай за единственото си пристанище и вече са подали жалба до Върховния административен съд.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама