Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с африканската чума по свинете

13:07, 17 юли 19 25 1117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с африканската чума по свинете, стана ясно след среща между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните, и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, предаде БГНЕС.

Започна евтаназията на прасета в Русенско заради огнища на африканска чума

Две нови огнища – във Врачанско, и в Търговищко, са пламнали днес, съобщи земеделският министър. Към момента в страната има 15 огнища на заразени свине в лични стопанства, и 15 случая на диви свине.

Взето е решение да се дават по 150 лв. на ловни дружинки за отстрел на диви свине в 20-километровата карантинна зона край огнищата. Засилва се контролът на всяка преминаваща кола в карантинната зона. До края на деня МОСВ ще оповестят мерки за борба с чумата в националните паркове.

Засилва се контролът по пристанищата, летищата и гарите. Всички съдове за смет ще бъдат старателно дезинфекцирани. МВР ще проверява със засилен контрол преминаващите автомобили по граничните пунктове. В карантинната зона ще се проверява и всяка кола, която пренася местни продукти и живи животни.

Още по темата:

Стара Загора въвежда извънредни мерки срещу африканската чума по свинете

Ловци поискаха забрана на достъпа на събирачите на трюфели в горите, били разнасяли африканска чума

Евтаназират всички домашни прасета около Мизия заради африканската чума

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама