„500 вегетариански ястия“ предлага нов и оригинален подход към вегетарианската кухня

12:30, 20 юли 19 / Култура 25 1363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съвременното вегетарианско готвене е променено от леснодостъпната широка гама продукти и от общото отдръпване от базираната само на месо диета по здравословни причини и от загриженост за околната среда. В менюто вече ги няма предимно европейските вегетариански варианти, а навлязоха ястия със зеленчуци и зърнени храни, повлияни от ароматите и вкусовете на Югоизточна Азия, като лимоновата трева и джинджифила, както и любими предложения от Близкия изток като сумак и заатар.

Целият микс се обогати с фюжън храна, която съчетава ястия от различни национални кухни и с различен произход, за да създаде някои от най-вдъхновяващите рецепти. Но прекаленият ентусиазъм понякога взима връх над здравия разум и подобни храни трябва да бъдат комбинирани кулинарно обосновано, иначе има риск вкусовете да си противоречат.

Акцентът трябва да бъде върху ароматите, върху контраста на текстурите и използването на качествени съставки. Когато готвите, пробвайте на вкус и балансирайте между соленото и сладкото, между киселите и пикантните нотки, тъй като личните предпочитания са ключът към добрите резултати и към удовлетворението ви от приготвеното от вас.

Книгата „500 вегетариански ястия“ на Дебора Грей предлага нов и оригинален подход към вегетарианската кухня. Тя съдържа богата колекция от ястия за всякакви поводи – за закуска и брънч, за похапване на дивана или на крак, за споделяне с приятели и подбрани сладки глезотии.

Рецептите в книгата извличат максимума от експлозията от аромати и вкусове на продуктите в супермаркетите и показват как да използвате богата гама от напълно достъпни съставки, които невинаги присъстват във всекидневното меню. Списъкът с продуктите е ограничен до най-използваните.

Форматът на книгата също подсказва това, тъй като основните рецепти са допълнени с варианти, които разкриват как със замяната на няколко съставки или на метода на готвене можете деликатно или доста драстично да промените вкуса, стила или произхода на ястието. Вариантите не са изчерпателни на 100%, целта е да бъдат дадени идеи, за да помогнат на всеки читател да развие собствен подход към рецептите и да обогати още повече кулинарния си репертоар.

Дебора Грей се увлича от вегетарианската кухня още докато работи през почивните дни в едно от първите заведения за здравословно хранене в Лондон. След завършване на университета за кратко е издател в Калифорния, но се връща в Лондон и започва да се занимава с писане на текстове на кулинарни теми. Автор е на няколко кулинарни книги за вегетарианци и вегани. Известно време живее със семейството си в Колорадо, но днес се е установила в пасторалния Уилтшър, където има достъп до прекрасни свежи фермерски продукти, а в градината си отглежда плодове и зеленчуци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама