Германия прави задължителна ваксината срещу морбили

14:40, 17 юли 19 / Свят 25 1148 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германия ще направи ваксинациите срещу морбили на децата задължителни от март 2020 г. с цел да унищожи възраждащата и потенциално смъртоносна болест, това реши кабинетът на канцлера Ангела Меркел.

Ангела Меркел днес навърши 65 години

Децата ще бъдат приемани в детска градина или училище, само ако са имали ваксинация, а тя ще бъде задължителна и за персонала в дневните центрове, образователните институции, медицинските заведения и приютите за бежанци.

"Искаме да защитим колкото се може повече деца от инфекция с морбили," каза министърът на здравеопазването Йенс Шпан, който се стреми предпазните мерки да покрият поне 95 процента.

Нарушенията ще доведат до глоби в размер до 2 500 евро според законопроекта, който се очаква да мине лесно през долната камара на Бундестааг.

Германия обмисля глоби за родители, които не са ваксинирали децата си срещу морбили

Асоциацията на педиатрите в Германия отдавна изисква задължителни детски ваксинации срещу морбили и редица други заболявания.

Световната здравна организация на ООН (СЗО) предупреди, че световните усилия за увеличаване на обхвата на имунизацията срещу смъртоносни болести са в застой.

Миналата година са докладвани 350 000 случая на морбили в световен мащаб, повече от два пъти повече отколкото през 2017 година. Случаите са се увеличили четири пъти в световен мащаб през първото тримесечие на 2019 г. в сравнение със същия период на миналата година, съобщи СЗО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама