"Ислямска държава" призова за терористични нападения в Тунис

15:30, 17 юли 19 / Свят 25 348 Topnovini
1
2
3

Терористичната организация "Ислямска държава" призова за нападения в Тунис чрез видеозапис. На него се виждат маскирани и въоръжени мъже. Записът беше разпространен през нощта в профила на "Ислямска държава" в "Телеграм", но за момента още не е ясно дали е автентичен, предаде БТА.

Във видеозаписа се внушава, че е направен от "информационното бюро на "Ислямска държава" в Тунис" и е заснет в Тунис. Той беше разпространен три седмици след двойния самоубийствен атентат срещу полицията в Тунис, за който отговорност пое "Ислямска държава" и при който загинаха двама души.

Във видеозаписа групата мъже се кълнат във вярност на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, когото наричат "повелител на правоверните".

"Вашите войници и синове в земята на Кайруан са добре", казва един от мъжете с прозвище Абу Омар ал Тунси в обръщение към Абу Бакр ал Багдади. Регионът на Кайруан (в централната част на Тунис) е важно място за исляма в Тунис, отбелязва Франс прес.

Друг джихадист от видеозаписа с прозвище Абу Халед ал Тунси призовава за "всяване на ужас" в Тунис.

След революцията през 2011 г. Тунис се сблъска с активизирането на джихадисткото движение, отговорно за смъртта на десетки войници и полицаи, голям брой цивилни и чуждестранни туристи.

Една от кървавите атаки беше през юни 2015 на плаж в град Сус, когато загинаха 27 души, включително чуждестранни туристи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани