Каракачанов представя в парламента макет за паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия

07:30, 18 юли 19 / Политика 25 1089 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще представи макет на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия в 11.30 часа във фоайето пред северния вход на Народното събрание, съобщиха от Министерството на отбраната.

Идеята за изграждане на паметника съществува от десетилетия и сега е на път да стане факт благодарение на дългогодишните усилия и ентусиазъм на стотици български граждани, общественици и политици.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е патрон на инициативата, а Министерството на отбраната активно участва в осигуряването на финансови и материални средства за изработване на скулптурните композиции. С лични дарения се включиха и народни представители, общественици, политически партии и граждани.

До този момент събраните финансови средства са достатъчни за изработката на основната скулптура, но не и за завършване на мемориала и изработване на останалите четири скулптурни войнишки фигури. 

Първата световна война (1914 – 1918) е кулминацията на усилията на българския народ за освобождение на останалите под чужда власт български земи и обединението на разпокъсаната ни Родина. От 1915 г. до 1918 г. Българската армия се сражава на два фронта срещу войските на световни империи като британската, френската,руската и повечето балкански страни. Извоювани бяха славни победи, не бе загубена нито една битка и не бе пленено нито едно българско бойно знаме. Едно от най-героичните сражения през Първата световна война, увенчано с категоричността на успеха и изписано със златни букви в световната военна история, е Дойранската епопея. Девета пехотна Плевенска дивизия, добре подготвена и изкусно ръководена от ген. Владимир Вазов, през 1918 г., извоюва блестяща победа, запазвайки честта на Родината в края на войната.

През последните четири години в цялата страна беше отбелязана 100-годишнината от Първата световна война и участието на България. През 2018 г. основен акцент в отбелязването беше поставен върху Дойранската епопея. В Плевен беше създаден Инициативен комитет „Единение за паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия“, който впоследствие беше регистриран като гражданско сдружение с нестопанска цел „Героите на Дойран“. Сдружението има за цел да събере средства и изгради мемориал на славната 9-а пехотна Плевенска дивизия. На общоградско събрание на 16 март 2018 г. в Плевен министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие да бъде патрон на инициативата, в която се включиха кметът на общината, областният управител и всички народни представители от Плевенския избирателен район.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама