Хората не бива да колят прасетата си, съветва експерт

08:31, 18 юли 19 25 978 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Искам да успокоя всички и да кажа, че вирусът не е опасен за хората, но въпреки това заболяването изисква задълбочени мерки, за да бъдат предотвратени сериозни икономически загуби. Това заяви в сутрешния блок на БНТ д-р Илиян Костов от Центъра за оценка на риска към Министерството на земеделието във връзка с разпространението на африканската чума по свинете.

По думите му служителите от БАБХ правят всичко възможно да се справят със заразата, но трябва да има и съдействие от обществото.

Росен Белчев: Горските стопанства обхождат островите и бреговете на Дунав, за да търсят трупове на диви прасета

,,Моят апел към всички стопани е да преустановят неоторизираното превозване на прасетата и клането им без ветеринарен преглед, защото това е един потенциален риск за разпространение на заразата и разрастването ѝ в един по-сериозен мащаб'', обясни д.р Костов.

Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с африканската чума по свинете

,,Икономическите рискове са огромни. Казано в цифри, говорим за загуби от порядъка на 650 милиона лева'', сподели по темата Вихрен Димитров, който е собственик на свинеферма.

По думите му в момента България се намира в добро финансово състояние и би било редно стопаните на умъртвените дотук прасета да бъдат компенсирани от държавата за загубите им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама