Над половината руснаци не могат да си купят жилище

11:13, 18 юли 19 / Свят 25 1060 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Москва, РУСИЯ
Москва, РУСИЯ

Цените на жилищата в реално изражение, както и ипотеките, са намалели през последните 10 години, но собственото жилище остава недостъпно за над половината руснаци. Това разкриха във вестник „Ведомости” ръководителите на фонда за икономиката на града Надежда Косарьова и Татяна Полиди, предаде БГНЕС.

Хората разчитат на собствени жилища заради националния проект „Жилище и градска среда”. В него се предполагаше повишаване на цените за жилища с 6-9 на сто, но това е много повече от очакваната инфлация в размер на 4 процента и увеличаването на доходите на населението. По съотношение между цената на 1 квадратен метър и средната заплата Русия отстъпва на повечето развити икономика и на страни като Мексико, Индия или Турция.

През 2014–2017 разполагаемите доходи на населението падаха, през 2018 г. се увеличиха едва с 0,1%, а за първата половина на 2019 г. намаляха с 1,3% в годишно изражение, съобщи Росстат. Без нарастването на доходите достъпността на собствено жилище няма да се увеличи, смята експертката от Института за социален анализ и прогнозиране Наталия Зубаревич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама