Цвета Караянчева: Васил Левски живя с безстрашието на свободен човек

13:52, 18 юли 19 / Политика 25 271 Topnovini
1

"Васил Левски живя с безстрашието на свободен човек, въпреки че беше роден и загина в робство, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на честването по случай 182-рата годишнина от рождението на Апостола на свободата пред паметника на големия българин в Борисовата градина в София, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

"Той бе водач, хуманист, заклет републиканец", добави още тя.

В словото си пред присъстващите Цвета Караянчева отбеляза, че Васил Левски е Aпостол, будител, светец, мерило за съвест, единение с Бога, рода и Отечеството.

"Той е личност, сравнима с най-чистите, най-светлите умове", посочи Цвета Караянчева и добави, че за него нямаме мяра, както нямаме мяра за своята и чуждата саможертва, за своята и чуждата правда. Монах, учител, бунтовник, реформатор, мислител, подобно на странник Левски обходи пешком земята българска и пося в нея семената на революцията," отбеляза Цвета Караянчева.

Илияна Йотова: Левски зове към единение, а не към отчуждение

Тя заяви, че Левски е бил демон за поробителите и ангел-хранител за своите, които е вдъхновил да се опълчат срещу несвободата. 
На отбелязването на 182-рата годишнина от рождението на Васил Левски присъстваха народни представители, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министрите на образованието Таня Михайлова и на културата Румен Димитров, общински съветници, духовници и граждани. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани