Туроператорите предричат фалити, ако наредбата за касовите апарати не отпадне

14:07, 18 юли 19 25 1502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Туроператорите искат да отпаднат от наредбата за касовите апарати. Според тях в нея не са отчетени спецификите на сектора и тя практически не е приложима.

Предметът на наредбата е софтуер за управление на продажби, целта на наредбата е да се изсветлят плащанията, а говорим за продажби, коментира Байко Байков от Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, цитиран от БТА. Той предложи наредбата да се концентрира върху плащанията.

От бизнеса посочиха, че за фирмите е непосилно да приложат от 1 октомври разпоредбите ѝ, защото разходите могат да достигнат до четирицифрени суми, прогнозираха фалити на компании или изнасяне на определени дейности в чужбина, разрастване на сивия сектор, както и поскъпване на туристическата услуга. 

Вече е факт, че някои от туроператори са преместили дейности в съседни държави или в страни от Западна Европа.

Туроператорите и турагентите се опасяват и от изтичане на чувствителна за тях търговска информация, особено след последния случай в НАП, тъй като наредбата изисква да се предоставя достъп на НАП до резервационните системи на фирмите.

 

От бранша изтъкнаха, че до момента няма нито една заявена за одобрение от НАП резервационна система в туризма, поради неясноти и противоречиви дефиниции в наредбата.

Байко Баев прогнозира, че ще се стигне до парадокса български туристи да резервират туристическа услуга в страната през чужд туроператор и да я ползват в България, заобикаляйки българските туроператори, защото няма да са конкурентноспособни.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама