Лабораторно създадена пържола – скоро в ресторантите

18:40, 18 юли 19 / Любопитно 25 1218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лабораторно създадена пържола – такава здравословна алтернатива предлагат от израелска компания в отговор на притесненията относно влиянието на месото върху човешкия организъм, както и за хуманното отношение към животните.

Компанията твърди, че е първата в света, която разработва пържола в лабораторна среда. Тя дори преговаря с някои от най-добрите ресторанти в САЩ, Европа и Азия да бъде предлагана на клиентите, пише Ройтерс.

Идеята е първоначално да се предлага съвсем тънка пържола, създадена от малък брой клетки, взети от крава, без да се налага животното да бъде убито.

От компанията обясняват още, че тъй като месото се прави в лаборатория, където получава точни хранителни вещества и се съхранява в строго контролиран инкубатор, това го прави по-здравословно от предлаганото в търговската мрежа, предаде bTV.

"Процесът на създаване на месото е в затворени съдове, които не позволяват никакво замърсяване и следователно не е необходимо да добавяме никакви антибиотици. Нещо повече – дори може да обогатим нарязаното месо със специфични хранителни вещества, които са важни за нашия организъм”, обяснява представител на израелската компания.

Създателите на лабораторната пържола се надяват някои ресторанти да я включат в менютата си през 2021 г., а през 2023-а да бъде предлагана масово и в търговската мрежа.

Пазарът на животински протеини в световен мащаб се оценява на над 1 трилион долара годишно. Израелската компания има амбицията да стане един от трите най-големи производители на месо в света в рамките на следващите 20 години.

В момента малката пържола ще бъде предлагана за около 50 долара, като впоследствие тя ще поевтинее, тъй като целта е масово производство и тя да стане достъпно и за домакинствата с по-ниски доходи.

Компанията вече планира следващият й продукт да бъде дебела пържола с вкусови качества, които всички ние познаваме и харесваме.

Броят на новосъздадените предприятия, които произвеждат лабораторно разработено месо, е нараснал от четири в края на 2016 г. до повече от 24 през миналата година, сочи проучване на пазара.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама