Парламентарната комисия отхвърли ветото на президента върху бюджета

15:54, 18 юли 19 / Политика 25 844 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 12 гласа „за”, 6 „против” и нито един „въздържал се” Законът за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. беше повторно приет от Комисията по бюджет и финанси в парламента. Така на практика наложеното частично вето от президента Румен Радев, отнасящо се до финансирането на политическите партии с дарения, беше отхвърлено от депутатите, предаде БГНЕС.

Основният мотив за налагането на вето е възможността партиите да получават неограничени дарения като по този начин фирми могат да се превърнат в партии или пък бизнесът да диктува на депутати да лобират за конкретни законодателни промени и действия на изпълнителната власт.

Председателят на комисията Менда Стоянова коментира, че разковничето на проблема се крие в намаления размер на субсидията, но ГЕРБ, които са вносители на това предложение, са изпълнили волята на народа. „Между първо и второ четене нямаше предложение от опозиционна партия, с изключение на ДПС, които внесоха искане даваната от държавата субсидия на партиите да стане 0 лв. Текстовете за финансиране на политическите партии е алтернативна форма на финансиране с цел тези партии да могат да функционират и да съществуват в правния мир”, подчерта Стоянова.

Тя коментира, че опасенията на президента, че чрез това финансиране партиите ще станат зависими от определени бизнеси са неоснователни, тъй като и досега партиите получават дарения, само че това се пази в тайна. „Смисълът на този закон е да направи прозрачни отношенията между бизнеса и властта, които в момента са скрити. В момента партии получават дарения от определени лица, но поради факта, че то е забранено се случва задкулисно и тайно. Зависимостта и сега я има, но тя остава скрита”, подчерта още тя.

В петък предстои законът да бъде гласуван от депутатите и в пленарна зала.

Комисията по бюджет и финанси прие и Законопроекта за ратифициране на Рамково споразумение между Министерството на икономиката и Lockheed Martin Global INC относно програма за индустриално сътрудничество, внесено от Министерския съвет. То е свързано с бъдещото закупуване на F-16.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама