Пуснаха под гаранция бившата председателка на ловешкия ТЕЛК

16:38, 18 юли 19 25 1994 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ловешкият окръжен съд промени мярката за неотклонение на обвинената в получаване на подкуп бивша председателка на ТЕЛК-Ловеч д-р Донка Минкова от домашен арест в парична гаранция, предаде БГНЕС.

Пуснаха под домашен арест председателката на ТЕЛК - Ловеч

Заради заболяване Минкова поиска по-лека мярка, за да може да се лекува. На заседание на 4 юли съдът постанови да бъде направена съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали лечението на обвиняемата може да се извършва в домашни условия.

От представената днес експертиза стана ясно, че тя е с две заболявания, които изискват двигателен режим с активна физическа дейност и терапия. Физическите упражнения биха могли да се правят в дома й, но за изследванията и физиотерапевтичните процедури е необходимо обвиняемата да излиза от дома си, посочи назначеното от съда вещо лице.

Въз основа на тези заключения, както и на извода, че към настоящия момент не е налице опасност Минкова да се укрие или да извърши друго престъпление, съдът промени мярката за неотклонение на обвиняемата от „домашен арест“ в „парична гаранция“ в размер на 3000 лева.  Мярката може да бъде обжалвана пред Великотърновския апелативен съд.

През февруари тези година във Варна разследващите задържаха шестима души, а у тях бяха открити над 1,7 милиона лева. По-късно, обаче всички бяха освободени.

През юни в София бе проведена поредна спецакция срещу фалшифицирането на документи за инвалидност. Тогава стана ясно и, че едно ТЕЛК решение на мним болен може да струва между 1000 и 3000 лв. и се издава за срок от 1 до 3 месеца. Заместникът на главния прокурор Иван Гешев съобщи, че милиони левове от държавния и общинските бюджети изтичат и се насочват към мними инвалиди, които въобще нямат право да ползват този ресурс. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама