Псувните увеличават издръжливостта на болка с до 1/3

18:00, 19 юли 19 / Любопитно 25 1151 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Традиционните псувни увеличават издръжливостта на болка с до една трета, докато по-меките алтернативи нямат такъв ефект, съобщиха в. "Дейли стар" и в. "Мирър".

Учени, ръководени от психолога Ричард Стивънс от университета в Кийл, който направи фундаменталното откритие за псувните и болката още през 2009 г., пробваха какъв ефект имат в подобна ситуация новоизковани от тях думи, имитиращи попържни, предава БТА.

Доброволците, които тестваха меките варианти с ръце потопени в ледена вода, бяха категорични, че те са по-малко ефикасни от традиционното мръснишко изригване.

"Думите, които измислихме, определено не послужиха за намаляване на болката - призна д-р Ричард Стивънс. - Най-добрата опция си е традиционната псувня".

Още от най-ранна възраст започваме да свързваме псувните с много стресови ситуации. Знаем също, че тези думи са забранени, обясни психологът. "Тези силни емоции не могат да бъдат имитирани от новоизковани псувни" - каза д-р Стивънс.

Новите "мръсни" думи - на английски език "twizpipe" и "flouch", са измислени с помощта на лингвисти, така че да напомнят за нецензурни, но да са приемливи в добро общество. Доброволците са оценили традиционните псувни като един и половина пъти по-емоционални от новите думи.

"В жаргона има повече от 1000 псувни, но винаги има място за още'', коментира лексикографът Джонатън Грийн, автор на специализиран речник за сленг.

''Новата дума трябва да е релевантна, полезна, изобретателна и по възможност остроумна. Псувнята не идва отникъде. Тя трябва също да е привлекателна за хората, така че да бъде изстреляна в широкия езиков свят".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама