Документална изложба отбелязва 140 години от първия брой на Държавен вестник

08:00, 22 юли 19 / Култура 25 1481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложбата „Страници от историята на България в Държавен вестник 1879-2019“ отбелязва 140 години от излизането на брой първи на официалния държавен печатен орган, основан с Указ № 12 от 19 юли 1879 г. на княз Александър I като официално издание на държавата. Тя ще бъде открита в 11.00 часа в Столичната библиотека.

Държавен вестник излиза за първи път в София на 28 юли 1879 г., първоначално веднъж седмично, а от 1891 г. – всеки присъствен ден. През първите 12 години е държавно-информационно издание, като помества официални съобщения, новини и телеграми от чужбина. По-късно започват да се обнародват влезлите в сила нормативни актове – закони, укази, постановления и др., официални документи – конвенции, договори и др., а в неофициалната му част – публикации на различни съдебни институции и др.

В изложбата се представени факсимилета на документи, обнародвани в Държавен вестник, свързани с важни събития, променили развитието на българската държава: оригинални текстове на манифестите, с които се обявява Съединението на Княжество България с Източна Румелия 6 септември 1885 г., обявяване на Независимостта на България 22 септември 1908 г., абдикацията на цар Фердинанд, закони и укази. 

Във витрините са подредени книги от фонда Книжовно наследство в Столичната библиотека, свързани със събитията, отразени в изложбата. Авторите на част от тях са участници в събитията, други са дело на чуждестранни журналисти и изследователи. Някои от заглавията в изложбата са единствени и са притежание на Библиотеката на София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама