Излагаме български творби в едни от най-големите музеи в Италия

11:40, 19 юли 19 / Култура 25 1122 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България и Италия ще работят за засилване на музейния обмен. Конкретни планове за размяна на изложби, които да представят богатото историческо и културно наследство на двете страни, обсъдиха министрите на културата на България Боил Банов и на Италия Алберто Бонисоли по време на работна среща в Рим.

Експозициите на български културни ценности ще станат възможни в сътрудничество с някои от най-големите италиански музеи, между които галерия „Уфици“ във Флоренция, Национален археологически музей в Неапол, галерия „Боргезе“, Национален музей на Рим и други.

За реализацията на договорените събития ще бъдат проведени допълнителни разговори и изготвени конкретни споразумения. В изпълнение на политиката на Министерството за популяризиране на българското културно-историческо наследство зад граница, подобни изложби бяха организирани в редица световни музеи.

Министрите на двете страни изразиха взаимна готовност за по-нататъшно развитие на двустранните отношения във всички сфери на културата. По време на разговора те потвърдиха желанието и на двете министерства да се финализира протокола между правителствата на Република България и Италианската Република за предоставяне на помещения за нуждите на културните институти зад граница.

Министърът на културата Боил Банов е на двудневно работно посещение в Рим, където днес предстои и среща с генералния секретар на Международния институт за унифициране на частното право (УНИДРОА) проф. Игнацио Тирадо. На нея ще бъде потвърдено желанието на България да стане страна по Конвенцията на Международния институт относно връщането на откраднати или незаконно изнесени културни ценности и ще бъде обсъдено бъдещото сътрудничество с организацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама