Съмнителен сайт проверява дали данните ви в НАП са хакнати

11:45, 19 юли 19 25 3955 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дни след като системата на НАП беше хакната и данните на милиони българи бяха засегнати, се появи сайт, който твърди, че може да провери дали и вашите данни са изтекли от сървърите на данъчните… само срещу ЕГН.

Линкът към него -  https://minfinleaks.herokuapp.com/ се разпространява предимно в социалните мрежи и вече стотици потребители „провериха“ дали данните им са засегнати от хакерската атака.

От цялата информация на сайта обаче не става ясно кой стои зад него и дали ЕГН-то не се използва за други цели.

„Изтекли ли са Вашите лични данни? Можете да проверите като вкарате ЕГН-то си в долната форма. В отговор на множество запитвания: Платформата и нейните автори няма да предоставят по-конкретни детайли”, откриваме на сайта.

Експерти вече предупредиха, че писането на ЕГН в различни сайтове и приложения може да бъде опасно. Според тях, така допускаме вторичен риск, тъй като ако до този момент личните ни данни не са фигурирали, сега могат да се появят в нечии бази данни.

80% от хакерските атаки се използват от човешките грешки, например да се пише ЕГН-то някъде

Междувременно стана ясно, че НАП пуска приложение за проверка на пострадалите от изтичане на лични данни.  То ще бъде на интернет страницата на Националната агенция и в него всеки ще може да провери дали личните му данни са станали публично достояние.

До дни ще е готово приложението на НАП за проверка на изтекли лични данни

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама