Ангела Меркел: Европа трябва да бъде способна на действие

12:19, 19 юли 19 / Свят 25 1084 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европа е изправена пред множество предизвикателства, включително ситуацията около Иран, Украйна и миграцията. Поради тази причина тя трябва да бъде способна да действа, подчерта Ангела Меркел на традиционната си лятна пресконференция преди началото на официалната ваканция на Бундестага, предава "Фокус".

През 2021 г. ще бъде краят на моя политически живот, но се надявам да има живот и след това, заяви още канцлерът на ФРГ, съобщи БТА. За 2021 г. са насрочени и следващите редовни парламентарни избори в Германия.

Ангела Меркел днес навърши 65 години

Изказването ѝ идва, след като миналата година начело на управляващия Християндемократичен съюз бе избрана нов лидер на нейно място – Анегрет Крамп-Каренбауер, която от тази седмица е и министър на отбраната. Смята се, че именно тя е предпочитана от Меркел за канцлер.

Меркел допълни, че разбира въпросите за здравето си след пристъпите на треперене на публични места и настоя, че е добре. 

Ангела Меркел отново седнала по време на национален химн

Ангела Меркел определи назначаването на Урсуфа фон дер Лайен на поста председател на Европейската комисия като „добро решение“ за Европа.

Фон дер Лайен се отказва от „Съединените европейски щати“

„Ние от гледна точка на Германия, можем да сме горди, че начело на ЕК ще застане германец и че успяхме да избегнем избегнем конфликта между институциите в ЕС“. Същевременно тя изрази увереност, че в лицето на лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер ФРГще има „добър министър на отбраната… тя е опитен политик“. 

Меркел коментира и Brexit, като заяви, че разбира изказването на Фон дер Лайен, че би обмислила евентуалното му отлагане след 31 октомври.

„Великобритания ще остане партньор, дори вече да не бъде член на ЕС. Вярвам, че тя ще намери своя път“, каза още канцлерката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама