Васил Грудев е новият шеф на Държавен фонд „Земеделие”

16:17, 19 юли 19 25 2004 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Васил Грудев е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), предаде БГНЕС.

Грудев е бивш заместник-министър в земеделието и бивш служебен такъв, сега съветник по еврофондовете на Десислава Танева, поема управлението на фонда след редица скандали и арести от преди два дни.

Досегашният изпълнителен директор Живко Живков подаде по-рано оставка. В мотивите за решението си Живков посочва, че иска да бъде запазен имиджът на ДФЗ.

Шефът на фонд „Земеделие“ подаде оставка

Управителният съвет на фонда, който заседава в МЗХГ в петък извънредно, прие и оставката на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов. Костадинов беше арестуван преди дни. На заседанието беше освободен и заместник-изпълнителният директор Георги Динев. УС избра за заместник-изпълнителен директор Иван Капитанов.

В сряда Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители в Държавен фонд „Земеделие“.

Повдигнаха обвинения на петима от ДФЗ, сред тях и зам.-шеф на фонда

Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление - неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица.

Петият служител на Държавен фонд „Земеделие“ е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група. На трима от тях бяха наложени гаранции съответно от 26 000 лв., 10 000 лв. и 7 000 лв.

Пускат под парична гаранция служителите от ДФЗ

По-рано днес Специализираният наказателен съд пусна под гаранция и другите двама – директорите на институцията, и им наложени парични гаранции от по 6000 лева. 

Кой е Васил Грудев?

Роден е на 5 май 1980 г. в град Пловдив. Завършва френската гимназия в родния си град. Впоследствие завършва магистратура в университета „Франш Конте“. През април 2006 г. започва работа в Държавен фонд "Земеделие".

Между април 2006 и декември 2008 г. е експерт в отдел „Директни плащания на площ“. В периода 2009 – 2011 г. е началник на отдел „Технически инспекторат“, а от 2011 до 2013 г. е заместник изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“.

През септември 2013 г. става изпълнителен директор на фонда до ноември същата година.

От 6 август до 7 ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в  служебното правителство на Георги Близнашки.

Зам.-министър на земеделието и храните е по време на второто правителство на Бойко Борисов, когато министерството се оглавяваше от министър Десислава Танева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама