Зам.-министър за рокадите във ДФ "Земеделие": Няма криза, която да не може да се овладее

10:11, 20 юли 19 / Политика 25 1246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Умъртвяването на животни не е приумица на министерството, а това са международно утвърдени мерки, каза зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов по Нова телевизия относно мерките, които държава взима за предотвратяването на африканската чума.

„В трикилометрова зона се унищожават всички възприемчиви животни. Тази болест засяга имунната система и затова няма ваксина за нея”, поясни той.

БАБХ забранява предлагането на свинско месо на фермерските пазари в страната

Заместник-министърът даде разяснения за компенсациите, които могат да бъдат получени за унищожените прасета.

„Ако те имат лека кола, която не е регистрирана, не е минала през годишен преглед и стане инцидент – дали ще се изплати обезщетение. Компенсация по смисъла на закона не може да бъде получена. Ние търсим финансова помощ по „de minimis”, за да ги подпомогнем. Хората трябва да знаят, че това не е обезщетение по смисъла на закона, защото такова се получава само от регистрирани стопани”, добави доц. д-р Янко Иванов.

Ръководителите на държавните горски стопанства се събират в Благоевград заради чумата по свинете

Той коментира и рокадите във Фонд „Земеделие”. В петък Живко Живков подаде оставка, а Фондът беше поет от Васил Грудев. По-рано през седмицата шестима души бяха задържани след акция на спецпрокуратурата в ДФЗ.

„Няма криза, която да не може да бъде овладяна. Нормално е след като са установени такива нарушения, да има последващи мерки. Очевидно нездравите интереси се намесват във Фонда, щом има арестувани. Предполагам че всичко ще бъде изяснено”, посочи Янко Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама