Пендаровски: Казаното за Гоце Делчев засили позициите на Скопие

13:53, 21 юли 19 / Свят 25 1192 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В интервю за Радио Свободна Европа (РСЕ) македонският президент Стево Пендаровски каза, че се стреми към помирение, а на забележките на ВМРО-ДПМНЕ, че той смята помирението за амнистия за премиера Зоран Заев и неговите близки, Пендаровски каза, че не възнамерява да амнистира Заев или близките му приятели, ако те са извършат престъпление.

Пендаровски също така казва, че с изявленията за Гоце Делчев се е засилила позицията на преговорите в Македония. В интервюто македонският президент говори също за случващото се около специалната прокуратура на страната и реалната опасност Охрид да загуби статута си в ЮНЕСКО.

На въпрос дали смята, че Северна Македония ще получи дата за преговори за присъединяване към ЕС, президентът каза, че по време на първите си посещения зад граница след заемането на поста е получил уверения от най-отговорни източници, че отлагането в Германия е по чисто технически причини. „Няма политически причини за забавянето, каквито спекулации се разпространиха и у нас, и в част от международния печат.” Освен това Пендаровски подчерта, че няма нито една страна-членка на ЕС, която да е с позиция, че Северна Македония не бива да започне преговорите до края на годината.

Президентът подчерта, че също така не съществува вариант за условна дата за преговори.

Интервюиращият попита Пендаровски дали неговото изказване, че Гоце Делчев е българин, който се е борел за независима, самостоятелна Македония не подкопава позициите на Скопие в смесената комисия. Президентът отговори, че напротив, става точно обратното. „Не, тъкмо обратното, има засилване на преговорната позиция от страна на един от политическите фактори в нашата страна. Македонската общественост трябва да знае, че комисията от историци, съставена от историци от Македония и България, попадна в задънена улица. На практика се стигна до ситуация от ХІХ-ХХ век, в която българската страна настояваше, според убеждението ми по политически мотиви, че всичко, което се е случило по онова време, се приписва само на българската история и всички тези активисти, всички революционери и всички събития. да се дефинират като изключително български. След дълга поредица от консултации, които имах с учените в нашата академия, с членовете на нашата комисия, с видни интелектуалци и учители по история от нашата страна, заключих, че е необходим определен политически вятър за подкрепа на комисията и една политическа рамка, да речем, не окончателно или цялостно решение, а политическа рамка, в която евентуално могат да се проведат бъдещи преговори в рамките на тази комисия. В противен случай щяхме да получим чиста блокада, което означава, че до края на годината, с изключение на това, което имахме с години от Атина, ще получим ясна блокада за ЕС от София.

Последната среща на комисията в Скопие не беше продуктивна, насрочена е следващата среща през септември, междувременно те имат интензивна комуникация между членовете на комисията, циркулират материали в двете посоки в смисъл на намиране на обща позиция за тези неща и да стигнем до това, което е основната цел на тази комисия да говори за личности, не за всички, да говорим за събития, а не за всички събития в тези два века, които са общи, не са само македонски, те не са само български, защото целта е, повтарям, да видим къде имаме обща история, не тази история да бъде напълно българска и ние трябва само да подпишем този вид работа от тази страна, защото това не е целта на комисията, а по-важното не е исторически факт.”

На въпрос как да бъде спасен Охрид, и не само той, а голяма част от Македония, застрашени от строителната мафия, Пендаровски отговори, че проблемите с Охрид може да се окажат голям препъникамък по пътя на евроатлантическата интеграция на Македония заради задълженията за опазване на природната среда и тя става все по-важна глава в преговорите на всяка страна, която иска да се присъедини към Евросъюза. „Разговарях с отговорните хора в правителството и с тези, които бяха на заседанието на ЮНЕСКО. Те ме информираха за това, което знаят, за да бъда последователен, да чуя цялата истина и да не позволя различни спекулации , че различни представители на правителството разкрасяват ситуацията.”

Македонският президент изрази увереност, че скоро ще има пълна представа по този въпрос.

 

Още по темата:

Борисов в дипломатически скандал и със Северна Македония

Пендаровски към Борисов: Вие сте най-големият ни поддръжник

Екатерина Захариева: Македония трябва да промени учебниците по история

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама