Влюбени се ожениха на събора в Рожен, над 280 000 са били посетителите

17:22, 21 юли 19 25 1693 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 280 000 са посетили Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“, каза Владислава Андреева от организаторите. Днес е третият последен ден от събора, когато ще бъдат обявени и лауреатите на Националния фолклорен конкурс.

„На Рожен дойдоха и българи, които живеят зад граница. Те дойдоха с малките си деца и всички те бяха облечени с български носии. За нас това наистина е много вълнуващо и много важно, защото макар и тези българи ние в момента да сме ги загубили, тези млади хора те са зад граница, те милеят за България и за българското и се надяваме да възпитават децата си да уважават българските традиции, българския дух и един ден всички те да се върнат тук, за да можем заедно да направим нещо за нашата държава. Тя го заслужава“, каза Владислава Андреева за БНР.

Цвета Караянчева от Рожен: Политиците са странни хора

В етноселището на събора двама влюбени от София се ожениха, съобщи организаторът на етноселището Ивайло Шопски. "Толкова много емоции ни се събраха, плакахме на песента на бесарабската българка "Линка думаше" и "Облаче ле бяло", след това викахме "Горчиво" и играхме хора, защото именно тук, при нас Мартин и Никол Василеви, вече Василеви, буквално ги оженихме. Мартин предложи на колене на Никол с пръстен, гърмяха пушки, хайдутите викаха, кумът беше на седмото небе и изобщо това беше една изненада, булката не знаеше, че ще ѝ се предлага и пред толкова много непознати те си казаха "да", сподели Шопски.

Дадоха началото на тазгодишния национален събор „Рожен 2019"

На събора днес десетки деца участваха в т.нар. творителница на поляните на Рожен. Творителницата има пет ателиета - работа с бои, работа с плъсти, рисуване върху дървени играчки, рисуване върху вода и класическо рисуване. В тях участват деца от цялата страна и чужбина. Целта е да се запази традицията.

Над 100 000 души се събраха в събота на Роженските поляни. Участниците от страната и чужбина пяха и играха хора, придружавани от звука на стотици гайди и чанове. Ансамбъл „Родопа“ развълнува снощи до сълзи публиката с музикално-танцовият спектакъл "Миряст".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама