Горски пожари бушуват на три фронта в Португалия

18:30, 21 юли 19 / Свят 25 418 Topnovini

Десетки пострадаха в горски пожари в Португалия. Поне 20 души са ранени, един е в тежко състояние. 12 от ранените опитали да гасят огъня сами. 8 пожарникари също са пострадали. 

Близо 2000 пожарникари се борят със стихията, избухнала в събота.Те полагат усилия на три фронта в района на Кащелу Бранку, на 200 км североизточно от столицата Лисабон.

В борбата с огнената стихия пожарникарите са подпомагани от стотици пожарни автомобили и 20 хеликоптери и самолети.

Най-големият контингент – от 800 огнеборци с 245 превозни средства и 13 самолета и хеликоптера – се бори със стихията в района на Вила де Реи.

В планинския региона, където през 2017 г. огнената стихия погуби над 100 души, има евакуирани заради опасността пламъците да стигнат села.

От армията съобщиха, че изпращат двадесет войници и техника, за да бъдат отворени пътища „за улесняване на достъпа“ на пожарникарите.

Няколко национални магистрали са затворени и редица села в региона са евакуирани като предпазна мярка, казват от гражданската защита.

Междувременно от полицията съобщиха, че 55-годишен мъж е бил арестуван поради съмнения, че е подпалил огън в покрайнините на Кащело Бранко, макар и далече от бушуващите горски пожари.

Властите разследват от какво може да са избухнали пожарите.

Това е първият сериозен горски пожар в Португалия тази година, отбелязва БГНЕС.

През последните години в Португалия имаше няколко смъртоносни горски пожари, като тези през 2017 г., които отнеха живота на 106 души. Броят на жертвите тогава подтикна португалското правителство да вземе по-сериозни мерки за превенция и борба с пожарите, като резултатът бе, че през миналата година нямаше жертви на горски пожари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 78 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.