До 20 милиона лева глоба заплашва НАП заради теча на личните данни

18:50, 21 юли 19 / Общество 25 400 Topnovini
1

Санкция за НАП заради хакерския пробив. Глобата може да е 20 милиона лева. Това съобщи председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов по Нова телевизия. Същевременно изтичането на данните на 5 милиона българи вкара страната ни в новините на СNN.

Комисията за защита на личните данни влиза в понеделник в НАП, за да провери безпрецедентния теч на лична информация - 3% от данните, които Приходната ни агенция съхранява.

НАП: Извършват се тестове за уязвимости, ако се наложи, ще спираме някои онлайн услуги

„Големият проблем е, че тези данни касаят почти всички българи. Те не могат да бъдат заличени, дори и КЗЛД да направи такива предписания, във всеки един момент, който пожелае, може да ги използва”, заяви Венцислав Караджов.

Според него с изтеклите данни не е възможно да бъдат изтеглени бързи кредити или да се извършват банкови операции на чуждо име, при условие, че институциите работят по правилата. А глобата, която ще бъде наложена на НАП, няма да бъде малка.

„Такива нарушения завършват с много солидни санкции за администратора. Ще бъде отчетено, че е имало взломно влизане, но трябва да бъде отчетено какво НАП е направила преди влизането”, заяви Караджов.

Хакерът, атакувал НАП, остава в ареста за поне 72 часа

Докато у нас се говори за наказания и оставки, но никой на този етап не поема отговорност, новината от последната седмица достигна отвъд Океана със заглавие – „Цяла една нация беше хакната”. Атаката е извънредна, но не е уникална, коментира СNN и посочва, че правителствените бази данни са като гърнета с мед за хакерите. СNN припомня и срива на Търговския регистър през изминалата година. И определя и двата инцидента като хакерска атака срещу българското правителство.

„Фирмите и публичните организации трябва да се събудят. Те не живеят сами в дигиталния свят. От 2006 до 2019 година много малко е направено за защита на информацията, която се обработва. Особено публичните органи, те по закон трябва да обработват тези данни и да ги защитават. И трябваше да стане тази брутална кражба, за да се разбере, че в България трябва да се полагат усилия за обработване на тези лични данни”, обясни Караджов.

Борисов e възхитен от хакера: Уникален е, трябва да работи за държавата

Проверката на комисията ще продължи месец. Към момента в Приходната агенция се извършват тестове за уязвимост и „ако това налага спиране на някои електронни услуги, това ще бъде направено”, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНР. Той е убеден, че с изтеклата информация не може да се злоупотреби.

Киберексперти обаче допускат, че през следващите няколко години ще има много пострадали заради теча на данни.

Какви данни са изтекли:

Имена, ЕГН-та и адреси

Телефони и имейли

Данни от годишни данъчни декларации, както и от справките за изплатени доходи

Данни от осигурителни декларации

От НАП подчертават, че данните представляват частична информация, която трябва да бъде допълнително обработена, за да се използва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани