Засилени са мерките около огнището на африканска чума в село Николово

07:54, 22 юли 19 25 1317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължава засиленият контрол на Агенцията по безопасност на храните в района на индустриалната свинеферма в Николово, където в събота беше открито ново огнище на африканска чума по свинете (АЧС). Забранен е достъпът на външни лица на територията на комплекса, където се отглеждат 17 000 животни. Задължително се прави дезинфекция на влизащите и излизащите автомобили и хора, съобщава БНТ.

Между селата Николово и Просена полицейски патрул спира и проверява автомобилите за нелегален превоз на животни. В района не се допускат външни лица, забранено е и снимането с камери.

Започна умъртвяването в свинекомплекса в село Николово

Ситуацията в района на селото остава тревожна. Само на няколко километра от него се намират други два големи свинекомплекса. До момента, заедно с комплекса в с. Николово, те осигуряваха 1/3 свинско месо за страната.

Това е четвъртият случай на африканска чума по свинете в Русенско. Специално сформирана комисия извърши проверка в селата Николово, Долно Абланово и Просена, за да установи дали стопаните, които гледат прасета за лични нужди, вече са ги умъртвили.

Африканската чума по свинете плъзна в индустриална ферма в Николово

Ловните дружинки и горските служители също се включват в битката с африканската чума по свинете. Държавата започна санитарен отстрел на глигани, който се извършва в три зони по 20 километра - около огнищата на заразата, около свинекомплексите и край базите за изкуствено развъждане на дивеч. Ловците обаче, няма да имат достъп до огнищата. Там отстрелът ще се извършва само от горски служители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама