Кристиян Бойков: Не съм хакнал аз системата на НАП

08:19, 22 юли 19 25 1590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Не съм хакнал аз системата на НАП. Абсолютно веднага ме привикаха от терасата на офиса ми и ми щракнаха белезниците на гърба”, съобщи Кристиян Бойков - хакерът, заподозрян за провиба на сървърите, пред bTV.

НАП: Извършват се тестове за уязвимости, ако се наложи, ще спираме някои онлайн услуги

„Притесних се изключително много, но си замълчах, защото ме посъветваха да си мълча. Познавам колегите от ГДБОП чисто професионално, виждали сме се по конференции. Около 7 часа продължи изземването на компютрите ми от офиса. Това, което обсъждахме с колегите, е че от ГДБОП нищо конкретно не са търсили, искаха само да кажа кое е моето работно място. Всички мои компютри са криптирани, защото така трябва и защото така искам”, допълни компютърният специалист.

Комисията за защита на личните данни влиза на проверка в НАП

„Най-човешки ми се иска да съдействаме на разследващите, но няма как да отключим компютъра на Бойков, защото в тях има данни на наши клиенти”, допълни работодателят на Бойков – Георги Янков. „Това е атака срещу фирмата”, допълни Янков.

„Имаше неудобни въпроси, имаше и заплахи от страна на ГДБОП, всичко е описано в протоколите на разследването, при съдебно дело съдията ще си ги чете. Предвид факта, че за един 20-годишен ученик идват 15 барети да го арестуват, правете си сметките. Когато видях униформените, реших, че нещо лошо се е случило с родителите ми”, съобщи Бойков.

„Когато преди години тествах системата на МОН, на сайта им имаше онлайн система за анкета. Видях, че при попълване на анкетата отдолу се дава линк. Чрез този линк системата имаше уязвимост и им се обадих, писах мейл, после се оказа, че такъв мейл няма. От този случай натам не съм пробвал да влизам в системите на други институции. Не мога да разбера защо премиерът ме нарича „вълшебник”, аз определям себе си като 20-годишен ученик”, допълни компютърният специалист.

Борисов за изтичането на данни от НАП: Деструктивната сила е много по-силна от градивната

Страхувам се, че може да бъда обвинен и осъден за нещо, което не съм направил. Семейството ми приема всичко напълно спокойно и ме подкрепя. Приятелката ми също ме подкрепя. Получавам и подкрепата на фирмата, в която работя. Най-много се подразних от факта, че всеки – и разследващи, и журналисти, се ровят в личния ми живот, и най-вече че се опитват да ме изкарат богат. Взимам средностатистическа за IT-сферата заплата, живея в двустаен апартамент с приятелката си”, завърши Бойков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама