Радан Кънев: Фон дер Лайен е изцяло грешен компромис на ЕНП

08:41, 22 юли 19 / Политика 25 1330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Не можеш да обещаеш всичко на всички". Така Радан Кънев от „Демократична България“ коментира мотивите си да гласува срещу избора на Урсула фон дер Лайен за поста председател на Европейската комисия. Той беше единственият български представител на ЕНП, гласувал против.

"Беше обещана, например, минимална европейска заплата. Реалистично ли е това?", попита риторично българският евродепутат пред БНТ. "Обещания като европейски социален фонд, обща европейска осигуровка, климатична политика отвъд всички амбиции... Това са само пакет обещания, които струват трилиони. Изборът като кандидат на Урсула фон дер Лайен е недопустим и изцяло грешен компромис на ЕНП".

Само един наш евродепутат от ЕНП не е подкрепил Урсула фон дер Лайен

Като член на комисията по околна среда в Европарламента Радан Кънев коментира, че в Европа има огромен консенсус за ускорено намаляване на въглеродните квоти, така че България трябва да се подготви за много силен натиск за начина, по който се отопляваме, по който шофираме, преди всичко за начина, по който произвеждаме електричество.

"Тази промяна ще се случи. Огромен процент от европейските граждани желаят Европа да бъде лидер в политиката за климатичните промени", изтъкна той.

Относно кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен европейски прокурор Кънев заяви, че тя има огромен опит и това, което е постигнато в Румъния като реални производства и наказания, трябва да може да се случи и в съдилищата на България чрез европейско правосъдие.

Официално: България дава подкрепата си за Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

За хакерската атака в НАП Кънев заяви, че тя може би идва от среди, свързани с властта, за да разполагат безнаказано с цялата информация на българската нация. Това показва, че гаранция за дигиталната сигурност няма, допълни евродепутатът.

По въпроса дали „Демократична България“ ще подкрепи Мая Манолова като евентуален кандидат на БСП за кмет на София, Кънев беше категоричен, че никога партията му няма да подкрепи кандидат от червеното политическо пространство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама