Зам.-областният управител на Русенска област: Не знам и не ме интересува как се убиват заразените свине

11:24, 22 юли 19 25 1241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не знам и не ме интересува как се убиват заразените свине. Не знам и дали се спазва изискването за хуманно убиване на животните в свинекомплекса, това каза заместник-областният управител на Област Русе Свилен Иванов на пресконференция по повод африканската чума в с. Николово, предаде БГНЕС.

Засилени са мерките около огнището на африканска чума в село Николово

„Положението в свинекомплекса в с. Николово е много тежко, още вчера започна евтаназирането и загробването на животните. Животните се умъртвяват по европейския регламент. Не съм ходил физически и конкретно да гледам как се убиват – не ми харесва, че животните се умъртвяват. Последната взета мярка е 20-километрова карантинна зона, тъй като най-голямата заплаха остават дивите свине – те имат най-голям обхват; и всеки, който ходи в гората, чрез стъпките си става преносител на заразата. Още преди два месеца започнахме да предупреждаваме, че така се пренася заразата. Всички свинекомплекси предварително имат одобрени терени за загробване на животни, в случая на свинекомплекса загробването на умъртвените свине става на територията на комплекса, защото не трябва да се изнася заразата оттам. Всеки човек може да пренесе чумата. Според мощностите, с които се подсигури Българската агенция по безопасност на храните, зависи кога ще бъде унищожена заразата в селото”, каза още Иванов.

Започна умъртвяването в свинекомплекса в село Николово

„Всички усилия за колене на животните от ферми тип „заден двор” е наложително, защото иначе чумата стига до големи свинекомплекси, а това вече е голям проблем и огромни икономически загуби. Африканската чума е национален проблем и тази зараза спиране няма, това означава, че цялата държава ще пострада. Моят съвет е към хората, които имат домашни животни – да ги изколят, за да не ги изгубят. Защото тези хора няма да бъдат обезвъзмездени”, допълни зам.-областният управител на Русенска област.

БАБХ забранява предлагането на свинско месо на фермерските пазари в страната

„Дивите свине са най-големите преносители още когато пробиха държавната граница през Добрич. На този етап най-важното е ловните дружинки да си изпълняват указанията от Министерството, за да се унищожи вируса оттам. Благодарение на колегите от Румъния преди 10 месеца чумата беше спряна още на границата, но дивите свине заобиколиха Гюргево и влязоха през границата, - заразата дойде оттам. Затова преди няколко месеца в Румъния бяха унищожени над половин милион прасета. Всички предприети мерки са в полза на това да защитим свинекомплексите. Условието за възстановяване на работата на свинекомплекса е в разстояние на шест месеца да няма огнище на чумата, както да няма вирус в разстояние на 30-километровата карантинна зона. Продуктите от свинекомплекса в с. Николово трябва да са изтеглени от магазинната мрежа. Но нямам представа до кой ден е продължил износът на продукти от комплекса”, завърши Иванов.

В борбата срещу чумата: Въвеждат се 20-километрови карантинни зони

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама