Столичната община отива на търг за къщата на Яворов

14:57, 22 юли 19 25 1241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичната община ще се яви на търга през септември и ще се опита да придобие къщата на поета Пейо Яворов. Решението за явяването на търга, обявен от частен съдебен изпълнител, трябва да вземе Столичният общински съвет в четвъртък.

"Това е знаков обект за всички българи, който е с огромни духовни измерения. Готови сме с проект за конструктивно укрепване на ценната сграда, който ще изпълним, ако я придобием. Тя се нуждае от укрепване заради преустройствата, които са правени през годините", обясни зам.-кметът на София по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Отново ще се опитат да продадат къщата на Яворов

Търгът ще се проведе на 26 септември. От името на общината ще се явят трима представители. Досега бяха проведени няколко неуспешни опита за продажба на къщата музей. Още през миналата година, когато стана ясно, че сградата на ул. "Г. Раковски" е обявена за публична продан, столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че общината ще се опита да придобие ценния имот. Досега кметството не се явяваше на търговете заради неясноти около собствеността.

Къщата на Яворов - без кандидат-купувачи и на втория търг

Обявената начална цена на имота е 1,2 млн. лв. Общината е готова да плати близка до тази сума. Конструктивното укрепване пък ще струва около половин милион лева и може да стартира през следващото лято. Намеренията на общината са и на трите етажа да се развиват музейни дейности, литературни четения и изложби, добави доц. Чобанов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама