САЩ подкрепя Северна Македония за членство в НАТО

15:32, 22 юли 19 / Свят 25 241 Topnovini
1

САЩ подкрепя Северна Македония, за да стане мощна и ефективна страна-членка на НАТО, заяви посланикът на САЩ в Гърция Джефри Паят в интервю за гръцкия ежедневник „Катимерини“, предава БГНЕС.

Що се отнася до знаците, подавани от новото гръцко правителство по отношение на Договора за Преспа, Паят каза, че "ще оставя за Преспа гръцкото правителство само да каже".

Турция ратифицира протокола за членство на Северна Македония в НАТО

„За мен е важно, че вече няма проблем в гръцко-американските отношения след 27 години поради въпроса с името, който беше източник на нервност сред американските дипломати и гръцките им колеги.

Ние се концентрираме върху подкрепата за членството на Северна Македония в НАТО. Върху това ще се съсредоточим през есента и в сътрудничество с Конгреса. Гърция, разбира се, беше първата страна, ратифицирала протокола за членство на Северна Македония, което означава, че сте затворили въпроса“, каза още Паят.

България и Северна Македония ще председателстват Берлинския процес

Посланикът на САЩ добави, че те подкрепят ролята на Гърция в Северна Македония и даде като пример мониторинга на въздушното пространство от гръцките военни самолети и спомена възможностите за двустранно сътрудничество.

„Виждам големи възможности за гръцкия бизнес в Северна Македония. Но, както казах, ще оставя правителството да говори за политиката си по отношенията на Северна Македония. Фокусът ни като правителство, като Съединени щати, е, че сега ще подкрепим страната да стане мощен и ефективен член на НАТО“, заяви американският посланик в Атина.

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 273 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.