Мицотакис обеща на гръцкия народ да не му разбие надеждите

08:10, 23 юли 19 / Свят 25 897 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Кириакос Мицотакис в съседна Гърция спечели вота на доверие (158 срещу 142 гласа) в парламента в понеделник след тридневен дебат относно политическите изявления на неговата администрация, пише "Катимерини", цитиран от БГНЕС.

В речта си преди гласуването, Мицотакис заяви, че неговото правителство "няма да разбие надеждите на хората" и обеща да направи всичко по силите си, за да подобри живота на населението.

След като обяви намаляване на данъците в събота, той обеща в понеделник, че Гърция „ще се радва на стабилност у дома и доверие в чужбина“. Мицотакис каза, че Гърция ще изпълни основната си цел за първичен излишък от 3,5 % от брутния вътрешен продукт, като настоява, че намаляването „ще бъде възможно, след като правителството докаже реформаторските си качества“.

Той също така критикува предишното правителство на Алексис Ципрас и неговия бивш финансов министър Янис Вароуфакис, наричайки ги „двойна катастрофа“ заради щетите, които според него са нанесли на гръцката икономика.

Основното предизвикателство пред Гърция, каза Мицотакис, е да произвежда повече богатство и справедливо да го разпределя.

Той също така заяви, че ще изпълни предизборните си обещания да възстанови законността и реда, така че „гражданите да могат да се чувстват по-сигурни“.

Относно Договора от Преспа, който той отхвърляше, докато бе в опозиция, Мицотакис повтори, че това е "лоша сделка", но след като веднъж е ратифициран, той не може да бъде променян едностранно. "Трябва да се борим, за да поправим грешките", каза той.

От своя страна Алексис Ципрас, който сега е основният опозиционен лидер, защити икономическите реформи на своята лявата администрация, като обвини правителството в популизъм.

Ципрас обвинява управляващата "Нова демокрация" за използването на Договора от Преспа за политическа изгода и критикува правителството за назначаването на бившия шеф на полицията Константинос Цувалас, уволнен след смъртоносните пожари от миналото лято в източната част на Атика, като генерален секретар в Министерството на гражданската защита. Лидерът на СИРИЗАпопита дали консервативното правителство ще може да подкрепи мерките за облекчаване, въведени от лявата му администрация, и ги обвини, че обслужват елита.

"Давате малко на мнозина и много на малко", каза Ципрас, като предупреди за планираната от правителството приватизация.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама