Иван Гешев: Номинацията ми е огромно доверие не толкова за мен персонално, колкото за труда на колегите

08:28, 23 юли 19 25 1868 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Номинацията ми за главен прокурор е огромно доверие не толкова за мен персонално, колкото за труда на колегите. Това каза заместник-главният прокурор и номинираният за поста главен прокурор Иван Гешев в „Сутрешен блок“ по БНТ.

Заместник главният прокурор Иван Гешев е първият кандидат за главен прокурор


Номинация от 11 членове на ВСС за мен означава огромно доверие, не толкова за мен пероснално, колкото за труда на колегите, с които работим последните години. Аз нямам право да излъжа това доверие и да отиде на вятъра трудът на много хора. Отделно срещу това доверие седи отговорност. Аз не съм човек, който бяха нито от битките, нито от отговорност“, подчерта още Гешев. 
На въпрос колко кално се очертава да бъде състезанието за поста и във връзка с вероятността той да е единственият кандидат, Гешев коментира: „Това дали има един или повече кандидати, не изключва по никакъв начин дали ще има състезание. Доколкото виждам и г-жа Кьовеши е единствен кандидат. Никой не казва, че няма да има състезание. Когато казах, че ще е кално, имах предвид калта, която ще се изсипе и вече се изсипва върху всеки, който ще участва в това състезание. Ще бъде кално като всеки друг път, може би и една идея повече, защото залогът тук е по-голям. Залогът е оцеляването на всякакви олигарси, мутри и кой ли още не, срещу които водим дела". 

Искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората. „Аз не харесвам революциите и революционните подходи, те са показали, че са неефективни, дори в краткосрочен план. Прокуратурата е в най-добрата си кондиция, от който и да е предишен мандат. Има много неща, които трябва да бъдат запазени и трябва да бъдат надградени“, посочи още Гешев. Той заяви, че не споделя виждането всичко да почва от начало. „Добрите практики трябва да е запазят и да се промени това, което подлежи на промяна“, каза още Гешев. Във връзка със Специализираната прокуратура, Гешев коментира, в резултат на правомощията, които са й предоставени от законодателя, в момента е обяснимо във фокуса на обществетното внимание.

„Тя има правомощия в областта на организираната престъпност, корупцията по високите етажи и тероризма“, посочи още той. По думите му прокуратурата се справя добре и това не е негова оценка. Според него приоритет на прокуратурата трябва да бъде развитието на специализираните структури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама