НАСА пусна детайли за това какъв трябва да бъде следващия лунен модул

21:40, 23 юли 19 / Култура и наука 25 581 Topnovini
1
2
3

НАСА отправи призив за предприемане на "важна стъпка" напред към нейната нова мисия на Луната, наречена „Артемида“, по името на гръцката богиня, сестра на Аполония, съобщава АФП, предаде БГНЕС.

Космическата агенция публикува документи, обясняващи в детайли изискванията й към лунния апарат, който ще отведе двамата астронавти, единия от тях жена, до Южния полюс на Луната, където ще останат шест и половина дни.

През май 11 компании, включително такива колоси като „Боинг“, „Локхийт Мартин“ и „Нортроп Гръман“, бяха избрани да проведат проучвания за осъществяването и да разработят прототипи до ноември. Също така в списъка бяха и новоприсъединените компании , като „Спейс Екс“ на Илон Мъск и „Блу Ориджин“ на Джеф Безос.

През същия месец „Блу Ориджин“ представи своя проект на модул „Синя луна“.

Сега НАСА е предоставила десетки страници със спецификации, които трябва да бъдат изпълнени по отношение на бордовата електроника, комуникациите и скафандрите.

"В навечерието на 50-тата годишнина на „Аполо 11“ току-що пуснахме обръщение към американските компании да ни помогнат да разработим система за кацане от 21-ви век, която ще приземи първата жена и следващия човек на Луната през 2024 г." написа в Twitter шефът на НАСА Джим Брайдънстай.

След като получи отговорите, от НАСА се очаква да вземе решение в рамките на няколко месеца за това коя компания ще построи лунния модул и как. Това ще бъде еквивалент на лунния модул, който отведе Нийл Армстронг и Бъз Олдрин на Луната през 1969 година.

Една важна разлика ще бъде в това, че модулът за приземяване ще бъде поставен в една мини-орбитална космическа станция, наречена „Изход“, един вид пристанище между Земята и Луната. Това ще позволи повторно използване и презареждане на кабината.

Засега мисията на „Артемида“ изостава от графика, главно поради закъснения в изграждането на огромната ракета носител, която се конструира основно от Боинг.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани