Здравното министерство ще финансира специализанти по медицина

10:43, 23 юли 19 25 1057 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обнародвана е новата Наредба за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. С нея Министерството на здравеопазването вече ще субсидира базите за обучение за местата,  които са финансирани от държавата по клинични специалности. По този начин осигуряването на необходимите специалисти  ще става с финансиране от държавния бюджет, а не от лечебните заведения, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Друг нов момент е, че след получаването на специализация специализантите, за които е изплащана субсидия, ще трябва да работят 3 години в лечебни заведения, области и общини, в които има недостиг на специалисти. В противен случай ще трябва да възстановят получената от тях субсидия. Ако специализантът е отработил част от задължителния тригодишен период, обезщетението се изчислява пропорционално.

Увеличават бройките за специализанти в болниците

Размерът на месечната субсидия за базите за обучение за всеки специализант в общия случай ще е в размер на две минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях. Министърът на здравеопазването може да определи специалности, за които Министерството да заплаща по-голям месечен размер на субсидията, но не по-голям от три минимални работни заплати и дължимите осигурителни вноски върху тях.

Трудовото възнаграждение на специализантите, за които МЗ изплаща субсидия, ще е не по-малко от две минимални работни заплати, а за специалностите, при които се отчитат негативни тенденции - до три минимални работни заплати. Възнаграждението на специализантите по Обща медицина на места, финансирани от държавата, ще е не  по-малко от 1,8 пъти минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната календарна година.

Недостигат медицински сестри в Националната кардиологична болница

Специализацията по Обща медицина ще се осъществява въз основа на срочен трудов договор на длъжност за специализант, а не въз основа на заповед на ректора. По този начин ще бъде разрешен основният проблем с липсата на доходи по време на специализацията.

Отпада изискването специализантите придобили друга специалност, назначени в база за обучение или служители във висше училище да променят безсрочния си трудов договор на срочен договор на длъжност за специализант.

С промените заемането на длъжностите за специализанти вече се извършва след провеждане на конкурс по реда на Кодекса на труда. Изключение са специализантите по Обща медицина.

Базите за обучение ще могат да получават финансиране за обучение на специализанти на срочен трудов договор освен от Министерството на здравеопазването и от общини, от лечебни заведения, които нямат одобрение от министъра на здравеопазването за обучение или по европейски проекти и програми.

Освен това на специализантите вече могат да се отпускат стипендии със средства от европейски проекти и програми или от друг източник.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама