Майстори от цялата страна показват умения на Панаира на занаятите и изкуствата „Булгарика”

18:00, 28 юли 19 / Култура 25 1294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Много са събитията в лятна Варна, които превръщат града в културна столица. Но едно от тях е взрив от красота, творчески подем, изблик на радост и нестихваща емоция – Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”.

Всяка година от 1 до 21 август в Морската градина на Варна, варненци и гостите на града се срещат с майстори от цялата страна - дърворезбари, керамици, тъкачи, майстори на рисувана коприна и стъкло, автори на кожена пластика и прекрасни кукли, майстори на изящни бижута... Те творят заедно с едни от най-добрите варненски художници.

Посетителите виждат на живо създаването на уникални творби. От диалога между различните майстори се раждат съвместни творби, нови техники и произведения.

В специално изградената галерия „Къщата на майторите” ще се представят произведения на художници от Русия, САЩ, Словения, Франция, Германия, Армения, Румъния, България.

Програмата на панаира включва запознаването на публиката с много нови автори, открити уроци по тъкачество, дърворезба, иконопис, живопис. Три проекта представят начините по които се съхраняват и развиват българските занаяти. В проекта „Да предадеш занаят” се представят автори, които обучават свои ученици. В Проекта ”Открития”, Асоциация „Булгарика” традиционно представя открит от нея български майстор. В Проекта „Родове” организаторите представят семейство, в което се предава традиционен български занаят. Защото именно семейството е съхранило българския дух през вековете.

Конкурсът „Сувенири” е едно от пиковите събития на Панаира. През целия период до 19 август посетителите на панаира ще могат да гласуват и номинират най-добрият сувенир. Събралите най-много гласове петнадесет сувенира ще бъдат подредени на специална пресконференция на 19 август, на която журналистите ще определят победителя.

Всеки ден на Панаира на занаятите и изкуствата можете да видите много талантливи автори дошли от всички краища на България.

Варненската школа по тъкачество, която е обучила десетки тъкачи в България има специално запазено място срещу галерия „Къщата на майсторите”. Тръгвайки на своята разходка на панаира, вие ще видите до тъкачите една от най- добрите български майсторки на рисувана коприна, ще се насладите на творбите на майсторите дърворезбари, до тях са авторите на кожени пластики, ще последват майстори на икони, след тях ще видите как на място рисуват едни от най-добрите варненски художници, ще имате избор сред най-добрите български бижутери, и още, и още, и още... Красиво и емоционално.

Асоциация „Булгарика” подбира внимателно организациите, с които си сътрудничи, за да може най-голямото арт изложение в България винаги да защитава своя девиз „Човек е създаден, за да създава”.

 

Значението на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” е оценявано както от варненци, така и от варненските институции. Форума е финансиран от Община Варна, чрез Фонд „Култура”, като една от най-колоритните части от културния календар на Варна.

Откриването е на  1 август от 20 часа пред Сцена „Раковина” в Морската градина на Варна с концерт-спектакъл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама