Работници от свинеферми в Русенско остават без работа заради африканската чума

12:30, 23 юли 19 25 1910 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работници от свинеферми в Русенско остават без работа заради африканската чума, съобщи Нова телевизия. Трети ден в свинекомплекса в Николово се умъртвяват животни.

От Агенцията по храните твърдят, че евтанзията с въглероден диоксид и пожарникарска пяна е хуманна. Сдружения за защита на животните сигнализираха, че прасетата се евтаназират с пяна. Според експерта от Агенцията по храните, използването на сух лед е хуманен метод за умъртвяване на прасета, а пяната от пожарните коли върху него се поставяла, за да се задържи въглеродният диоксид и да се предпазят работещите екипи. От Агенцията по храните обясниха за пореден път, че африканската чума е икономическа болест и не е опасна за здравето на хората. Въпреки това месо от търговските обекти се издирва за унищожаване.

Дезинфекцират паркингите по АМ "Тракия" заради чумата по свинете

„Това е с висока концентрация на въглероден диоксид  под формата на сух лед. Това е метод за евтаназирането на животни според европейското законодателство. Пияната се поставя отгоре, за да „запечата”, защото това са и помещения, които трудно биха могли да бъдат затворени. Методът е напълно хуманен”, увери началникът на отдел „Здравеопазване на животните” към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Александра Митева.

Въпреки че при консумация заразено месо с вируса на африканска чума не е опасно за хората, се издирва изнесено към търговската мрежа от комплекса в Николово, за да бъде унищожено.

Продължава умъртвяването на прасета в Русенско заради африканската чума

„Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Вирусът на африканската чума по свинете не е опасен за хората. Няма никаква опасност за здравето на хората и потребителите”, каза д-р Митева.

Последиците от африканската чума са икономически. Биха могли да доведат до масов фалит на свинеферми, предупредиха от бранша. А много хора ще останат без работа. Собствениците на свинефермата в Николово са обещали на работниците си да ги наемат отново сред шест месеца.

450 000 прасета се отглеждат в страната. Една трета от тях са в свинеферми в русенски регион. Екипи на национална и военна полиция продължават проверки за транспорт на животни и месо в засегнатите райони.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама