САЩ започнаха антитръстово разследване срещу онлайн платформи

07:50, 24 юли 19 / Свят 25 197 Topnovini
1

Министерството на правосъдието на САЩ стартира антитръстово разследване срещу големи технологични компании, водещи на пазара.

"Министерството на правосъдието обяви, че неговата антимонополна комисия проучва как водещите онлайн платформи успяват да заемат доминираща позиция на пазара и дали участват в дейности, насочени към задушаване на конкуренцията, потискане на иновациите и причиняване на други вреди на потребителите - и по какъв начин?", се казва в изявление.

Разследването ще се отнася до опасенията на потребителите, компаниите и предприемачите по отношение на платформите за търсене, социалните мрежи и доставчиците на услуги, съобщава БГНЕС.

"Целта на разследването е оценка на конкурентните условия на онлайн пазара и предоставяне на достъп на американците до свободните пазари, в които компаниите се конкурират при предоставянето на услуги. Ако бъдат установени нарушения, министерството ще предприеме подходящи мерки за получаване на компенсации", се казва в изявлението на Министерството на правосъдието.

„Уолстрийт Джърнъл", цитирайки източници, пише, че разследването на Министерството на правосъдието "създава нова заплаха за компании като Facebook, Google, Amazon и Apple".

През юни Съдебната комисия на Камарата на представителите на САЩ обяви, че ще започне да проверява спазването на антитръстовите закони на цифровите пазари. Редица американски медии съобщиха, че антитръстовото разследване ще засегне технологични гиганти като Facebook, Amazon, Google и Apple.

В същото време Ройтерс, позовавайки се на източници, съобщи, че американските власти се готвят да започнат голямо разследване на Amazon, Apple, Facebook и Google за евентуални нарушения на антитръстовите закони. Според източници, органът в разследването ще бъде разделен между Федералната търговска комисия на САЩ, която ще поеме под надзор Amazon и Facebook, и Министерството на правосъдието, което ще се заеме с Apple и Google.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 101 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.