Асим Адемов: Чумата, която върлува по свинете, е много силно заразно и опасно заболяване

09:13, 24 юли 19 25 1008 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Агенцията по безопасност по храните ще обяви на брифинг днес мерки за борба със заболяването африканската чума по свинете и актуална информация за проблема. От вчера заради влошената епизоотична обстановка в цяла Русенска област е обявено бедствено положение, а у нас вече са европейски експерти, за да оценят взетите от държавата мерки.

България вероятно ще поиска официално от Европейската комисия финансова помощ за обезщетение на стопаните на животни, но парите най-вероятно няма да бъдат отпуснати веднага заради тромавата процедура, обясни евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов, заместник в Комисията на Земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент.

Бедствено положение е обявено в Русе заради африканската чума

Той поясни за какво може да бъде похарчена поисканата от ЕК помощ: ,,Предполагам, че най-вече за обезщетение на стопаните, които ще претърпят големи загуби. Аз имах комуникация вече с Министерство на земеделието и храните и разбрах, че министър Десислава Танева е комуникирала най-вече с ЕК, че ще поискаме такава помощ и мисля, че е въпрос на време това да стане официално. Но дори и да поискаме тази финансова помощ, има си процедури, малко тромави, тези пари няма да пристигнат веднага. На първо време собствениците на свинекомплекси ще бъдат обезщетени от държавния бюджет и когато ЕК одобри поисканите средства, те ще пристигнат в България“.

Над 2 млн. лв. обезщетение ще получи свинекомплексът в Николово

Пред БНР Адемов посочи още, че: ,,Чумата, която върлува по свинете, е много силно заразно и опасно заболяване. За съжаление няма разработена ваксина. Тя предизвиква висока смъртност, но най-важното е да успокоим хората, че не е опасна за хората. Мисля, че правителството взима необходимите мерки, за да се справим с това бедствие, защото по актуални данни от ЕК болестта е обхванала цяла Румъния, отделни райони в България, Полша, Унгария, Балтийските републики“.

БАБХ: Няма месо с африканска чума в търговската мрежа

Асим Адемов обясни още и какво според него могат да препоръчат европейските експерти на нашето правителство за справяне с болестта: ,,Има си стандартни процедури при такава заразна болест, които трябва да се прилагат. Тук е важно да се спомене, че е наложително и съдействието на самите стопани, за да се ограничи бързо разпространението на болестта“.

Засилени са мерките около огнището на африканска чума в село Николово

Според евродепутата ЕК ще одобри поискана помощ, ,,защото размерът на заразата е доста голям“.

,,Заразени са доста животни. Въпросът е в такива случаи дали ще получим сумата, която сме искали, или не, защото обикновено понякога не дават цялата сума“.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама