Бивни от близо 300 слона конфискувани в Сингапур

10:15, 24 юли 19 / Свят 25 1059 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сингапурските власти конфискуваха 8,8 тона слонова кост (8 800 кг), най-голямата конфискация досега, пише BBC, цитирана от БГНЕС.

Властите смятат, че бивните на стойност 12,9 млн. долара са дошли от близо 300 африкански слона.

Около 11,9 тона панголински люспи на стойност 35,7 милиона долара също са конфискувани. Смята се, че са принадлежали на около 2 000 от бозайниците.

Нелегалният товар е намерен в контейнери след разписка от китайския митнически отдел. Властите открили животинските части, след като инспектирали пратка от Демократична Република Конго, която минавала през Сингапур по пътя към Виетнам.

Контейнерите са били декларирани като дървен материал.

"При проверка, в един от контейнерите са намерени чували, съдържащи люспи от панголин и слонова кост", се казва в изявление на полицията.

Заловените люспи и слонова кост ще бъдат унищожени.

Не за първи път в Сингапур са открити подобни незаконни стоки. От април тази година страната е конфискувала общо 37,5 тона люспи.

"Сингапур винаги е бил неволно замесен в световната търговия със слонова кост по две причини - глобалната свързаност, както и наличието на малък вътрешен пазар, където слонова кост преди 1990-та можеше законно да бъде продадена", каза Ким Стенжърт, главен комуникационен директор на Световния фонд за дивата природа (WWF) в Сингапур.

Слонова кост се използва за орнаменти и в традиционната медицина в Азия. Панголиновите люспи са също много търсени в Азия за употреба в традиционната китайска медицина.

Според Закона за застрашените видове в Сингапур, максималното наказание за незаконно внасяне, износ и реекспортиране на дива природа е глоба в размер до 500 000 долара и/или две години лишаване от свобода.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама