Ще откаже ли Великобритания цигарите до 2030 г.?

10:12, 24 юли 19 / Свят 25 1045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Великобритания представи „Концепция за подобряване на здравето на населението до 2030 г.“ Една от главните ѝ цели е пълен отказ от тютюнопушенето в следващото десетилетие, а нейният основен проблем е политически, съобщи ВВС.

Концепцията беше публикувана няколко часа преди смяната на правителство.

Снимка на еднокрак мъж от кутия на цигари е публикувана без съгласието му

Обединеното кралство е една от страните в света с най-строги закони за борба с тютюнопушенето. Още през 1985 г. е забранено рекламирането на цигари по телевизията, през 2003 г. - на билбордове; от 2005 г. насам на тютюневите компании са забранени да спонсорират публични събития и спортни събития.

Възможно е незагасена цигара да е подпалила Нотр Дам

През 2007 г. Обединеното кралство е първото в света, което забрани пушенето на обществени места - ресторанти и кафенета. Всички летища в страната премахнаха помещенията за пушачи. През същата 2007 г. властите повишават възрастта на хората, на която те могат да купуват цигари от 16 до 18 години.

През последното десетилетие в страната непрекъснато се провеждат кампании като Stoptober, които призовават да отказване от цигарите за един месец и да се види резултатът. През 2016 г. всички цигари започнаха да се продават в идентични опаковки със зеленикав цвят, а по-голямата част от площта на опаковката се поема от предупреждение за опасностите от тютюна.

Цената на пакет цигари нараства с 30-80% годишно, а сега, средно, струва около 10 паунда. Експертите не изключват след една-две години цената да се повиши до 20 паунда.

Японски университет престана да назначава професори-пушачи

В документа на правителството се казва, че комбинацията от тези мерки е помогнала за намаляване на броя на пушачите наполовина за 30 години. През 2011 г. около 19% от населението на страната пуши, през 2018 г. - 14,4%, т.е. всеки шести възрастен.

Според концепцията обаче съществуващите мерки са малко. Пушачите по-често от другите хора умират от рак, инсулт и сърдечни заболявания.

Както изчисляват авторите на концепцията, 5,9% от живота си пушачите във Великобритания страдат от съпътстващи заболявания. Само хората с наднормено тегло се разболяват повече.

Американски учени: ​Електронните цигари са смъртно опасни

Пушенето е много популярно сред хората с психологически проблеми. Според Националната здравна служба всеки трети пациент, който посещава лекар с депресия или тревожни смущения, пуши.

В документа засега присъстват само най-общите мерки, които правителството трябва да предприеме. Това е активна кампания против тютюнопушенето във всички медии. Пушачите, които са попаднали в обществени болници, ще получат помощ за отказване, както и за лечение на основното заболяване.

Концепцията предлага по-активно използване на електронни цигари и продукти за нагряване на тютюна без дим. Авторите на документа изхождат от факта, че те са по-малко опасни от цигарите - докато не се появи по-пълно проучване на тяхното въздействие върху човешкото здраве.

Правителството обещава да представи списък с по-конкретни мерки през октомври 2019 г. - дотогава парламентът на страната ще обсъди концепцията.

Заявената цел е пълно прекратяване на тютюнопушенето през 2030 година. Думата "забрана" не присъства в концепцията, има фраза, че до тази година модерните продукти на тютюневите компании трябва да бъдат "напълно остарели".

От самото начало документът няма много проста съдба. Още на 9 юли неговата недовършена версия се появи в таблоида „Дейли мейл“, и подготвящите документа експерти и чиновници в Министерството на здравеопазването можеха само да признаят факта на изтичането, без да правят коментари.

Официално документът бе публикуван вечерта на 22 юли. На следващата сутрин Борис Джонсън стана новият лидер на Консервативната партия, а на 24 юли ще бъде обявен за министър-председател. Ще последват промени в правителството и далече не е сигурно, че авторите на документа ще продължат да работят по него. Има възможност за оставката на министъра на здравеопазването Мат Хенкок.

Вестник „Гардиън” обвини министъра, че практически „е погребал” най-важния документ, публикувайки го в такова време - в навечерието на обявяването на победата на Джонсън, без дори да предупреди за публикуването медиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама