Турция ще отмени споразумението си с ЕС за мигрантите

11:43, 24 юли 19 / Свят 25 274 Topnovini
1

Турция ще отмени споразумението за реадмисия на мигранти с Европейския съюз, докато блокът не изпълни обещанието си за безвизово пътуване за турски граждани, заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу в телевизионно интервю, цитиран от БГНЕС.

Турция е заловила над три хиляди нелегални мигранти за седмица

„Няма да чакаме пред вратата на ЕС. Споразумението за реадмисия и безвизовото споразумение ще бъдат приложени по едно и също време ”, заяви Чавушоглу, цитиран от телевизионния оператор TGRT Haber.

През 2013 г. Анкара се съгласи да приема обратно мигрантите, които незаконно пътуват до ЕС в замяна на обещанието за безвизово пътуване. Със споразумението Турция се съгласи да приема мигранти от европейски страни, включително Гърция, и да ги връща в родните им страни. 

Това е първата реакция на Турция в отговор на санкциите, наложени от ЕС поради действията на Турция в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, отбелязва "Фокус". Чавушоглу многократно е заявявал, че санкциите на ЕС са неприемливи и нямат стойност за Турция.

От Брюксел обаче отбелязват, че въпреки изявленията на турския външен министър и други представители на страната, на практика политиката на Анкара по отношение на договора не се е променила. „Видяхме коментарите на турския външен министър. Не виждаме промяна в политиката. Двете страни остават ангажирани с изпълнението на декларацията между ЕС и Турция, заяви говорителят на ЕК Наташа Берто.
„Прилагането на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция във всички негови разпоредби все още е една от предпоставките за отмяна на визовия режим. Комисията продължава да подкрепя и насърчава усилията на Турция да разреши възможно най-скоро всички нерешени въпроси относно премахването на визите”, добави Берто.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани