Може ли да се радваме на 4-дневна работна седмица у нас?

12:30, 24 юли 19 25 1047 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Темата за продължителността на работна седмица отново стана обект на анализи при българското общество. Коментарите този път дойдоха след като преди дни Русенска фирма въведе 4-дневен работен график.

Оказва се, че тази тенденция обхваща все повече страни в света. Една от най-късите работни седмици е във Франция. В Холандия 13% от заетите работят от вкъщи.

Работодатели установяват, че този работен режим намалява стреса. Служителите са по-мотивирани и оптимизирани. Отчита се, че намаляването на работните дни не води до понижаване на извършваната от служителите дейност. 

У нас икономисти отчитат, че това че този е възможно да се въведе такъв режим на работа, но не по-рано от 2030 година. Според тях 4-дневната седмица би била трудноприложима в сферата на услугите, здравеопазването и образованието.

Синдикатите също подкрепят идеята. Те отбелязват, че българските работници са на челни позиции по полагане на труд в ЕС. Синдикатите прогнозират, че  намаляването на работната седмица с един ден няма как да се случи незабавно. 

Русенска фирма въведе четиридневна работна седмица

Българската Асоциация на индустриалния капитал в България изрази становище че 4-дневна работна седмица може да се приложи само за някои консултантски фирми, които могат да си позволят да работят вкъщи. Според тях професии, които отговарят за сигурността и здравето на населението не могат да имат подобно работно време.

От Асоциацията отчитат още, че ако се намали работното време и се изработва по-малко, съответно и ще се плаща по-малко и доходите ще намалеят с повече от 20%.

Различни експерти смятат, че подобна промяна ще става все по-възможна с навлизането на новите технологии и роботизацията на предприятията.

Проучване на Евростат от миналата година гласи, че работната седмица в България е една от най-дългите в Европейския съюз. Международната организация на труда също препоръча 4-дневна работна седмица.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама