Работодателите отново няма да участват в преговорите за минимални осигурителни доходи

12:55, 24 юли 19 25 1178 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работодателите отново няма да участват в преговорите за минимални осигурителни доходи, става ясно от писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели до министъра на труда и социалната политика.

В последните 4 години национално представителните работодателски организации се обявиха за незабавна отмяна на минималните осигурителни доходи по длъжности и икономически дейности и отказаха участие и в преговорите по темата за 2017 г., 2018 г. и 2019 г.

Те посочват, че административно определяните прагове на минимални осигурителни доходи се разминават драстично с икономическото състояние на отделни сектори и предприятия, с динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените.

Според тях този подход увеличава сивия сектор, оказва натиск върху заетостта в отделни региони, сектори, предприятия в депресивно състояние, на уязвимите социални групи с ниска квалификация, като намалява нетното възнаграждение на наетите лица.

Работодателите отбелязват също, че подобни механизми за определяне на прагове на минималните осигурителни доходи по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС.

Налице е и значително забавяне на обсъжданията между социалните партньори и държавата по изготвяне на механизъм за определяне на МРЗ. Същевременно, приетата правителствена средносрочна бюджетна прогноза предвижда нарастване през 2020 г. на минималната работна заплата с 9,8%, при драматично изоставащ ръст на производителността на труда.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама