Прокурори обвиняват в корупция втората по големина банка в Испания

14:24, 24 юли 19 / Свят 25 168 Topnovini
1

Прокурорите поискаха втората по големина банка в Испания BBVA да бъде обвинена в корупция за предполагаемо корпоративно шпиониране, в което е участвал и дискредитиран бивш полицейски шеф, предава БГНЕС.

В изявление антикорупционните прокурори заявиха, че BBVA е заподозряна в "подкуп, нарушаване на доверието и корупцията в бизнеса".

„BBVA е заподозряна, че е използвала Жозе Мануел Вилярехо, сега пенсиониран полицейски началник, за незаконно подслушване на телефони на журналисти, политици и бизнесмени, за да отблъсне нежелан акционер“, пишат испански медии.

Съдията, който отговаря за случая в Националния съд на Испания, трябва да реши дали да обвини банката.

По-рано този месец започнаха официални разследвания по същия случай срещу деветима бивши или настоящи мениджъри в банката.

През януари банката призна, че преди това е използвала услугите на група за бизнес разузнаване „Cenyt“ и е започнала вътрешна проверка на проблема.

Cenyt беше свързана с Вилярехо, който в момента е в затвора, заподозрян в извършване на нелицеприятни дейности като изнудване или заплахи, от името на компании или богати хора в продължение на десетилетия.

Той също така е записвал разговори с влиятелни хора и пускаше тяхното съдържание на части, докато е зад решетките, предизвиквайки страх сред политици, бизнесмени и дори членове на кралското семейство.

Сред разследваните по случая BBVA е Анхел Кано, който като главен оперативен директор от 2009 до 2015 г. е заместник-председател на банката. През януари BBVA заяви, че не е "открила никакви документи, отразяващи каквото и да е наблюдение или подслушване на частни комуникации" по време на първоначалната си вътрешна проверка.

 

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 26 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.