Борис Джонсън взима за съветник задкулисния мозък на Brexit

14:32, 24 юли 19 / Свят 25 930 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бъдещият британски премиер Борис Джонсън ще вземе за старши съветник Доминик Къмингс, противоречивият шеф на кампанията Brexit през 2016 г.

Джонсън оглави официално кампания "Гласувай за излизане", която спечели референдума за напускане на Великобритания от ЕС, но на Къммингс се признава, че той е играл решаваща роля зад кулисите.

Петте най-спешни задачи пред новия лидер на Великобритания

Малко известен на широката общественост, Къмингс настояваше за социална медийна кампания, основана на данни, а не на традиционните изборни кампании.

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания, обеща Brexit до 31 октомври

Тактиката, използвана от участниците в кампанията за Brexit, е подложена на интензивна проверка след референдума, по-специално използването на подвеждащи лозунги и насочени политически реклами.

През юли миналата година, контролният орган на избирателната комисия наложи глоба на „Гласувай за излизане“ за нарушаване на правилата за разходите на кампанията.

Следователите са установили, че повече от 675 000 паунда, изразходвани с канадска фирма за данни Aggregate IQ чрез друга група, трябва да бъдат декларирани.

Световните лидери поздравиха Борис Джонсън (ОБНОВЕНА)

След референдума Къмингс стана отявлен критик на правителствената стратегия за Брекзит чрез редовни коментари в списанието The Spectator.

В поредица от туитове през 2017 г. Къмингс заяви, че е "историческа, непростима грешка" да се започне двугодишния процес на оттегляне от ЕС без подробен план.

Той каза, че това е като "поставяне на пистолет в устата и симулиране на изстрел", каза той.

Къмингс също е много критичен към някои ключови поддръжници на Брекзит, които се очаква да бъдат назначени в екипа на Джонсън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама