Започна умъртвяването на 40 000 прасета в свинекомплекса в село Бръшлен

14:58, 24 юли 19 / Общество 25 255 Topnovini
1

Заради африканската чума, започва умъртвяването на 40 000 прасета в свинекомплекса в сливополското село Бръшлен. На заседание на епизоотичната комисия в Русе стана ясно, че взетата проба за наличието на вируса е била потвърдена. Животните ще бъдат загробвани на място на предварително определени терени.

"Свинете в двата промишлени обекта край село Николово и Бръшлен ще бъдат евтаназирани по възможно най-бързия начин", заяви директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков, цитиран от БГНЕС.

Бедствено положение е обявено в Разград заради чумата по свинете

Не може все още да се каже по какъв начин заразата е проникнала в свинекомплексите въпреки предприетите мерки за биосигурност. Според експертите, основната опасност идвала не от фуражите, а от дейността на човека.

С новото огнище в свинекомплекса в село Бръшлен, в русенско няма промишлен обект, който да не е засегнат от чумата, тъй като Юделник и Голямо Враново попадат в 10 километровата зона за наблюдение и не могат да извършват търговия.

Бедствено положение е обявено в Плевен заради африканската чума

"За да навлезе вирусът в свинекомплексите, има пробив в биосигурността", категоричен е Георги Чобанов. В Русенска област беше обявено бедствено положение заради чумата по свинете. Областният управител Галин Григоров се закани, че ще бъде потърсена наказателна отговорност на всички, които застрашат националната сигурност.

Унищожават още един индустриален свинекомплекс в Русенско заради чумата

По последни данни на територията на областта има около 70 прасета, които се отглеждат в задните дворове на стопаните. Ако не бъдат изклани до няколко дни, ще се пристъпи към принудителното им умъртвяване.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще се възползвате ли от черния петък?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 38 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.