Румен Радев: Не може сделката за F-16 да става за сметка на интересите на българските граждани

18:23, 24 юли 19 / Политика 25 1447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев излезе със специално изявление за изтребителите, след като блокира с вето сделката за F-16.

Румен Радев представя мотивите си за ветото върху сделката за изтребителите

Държавният глава призна, че модернизацията на военновъздушните сили е необходима, но това не трябва да става за сметка на националните интереси.

Президентът наложи вето върху сделката за изтребителите

''Преди броени дни българският парламент ратифицира международните договори за покупка на нови изтребители F-16 - дългоочаквана и необходима стъпка за модернизацията на българските военновъздушни сили и отбранителните способности на страната, но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството, и суверенитета на България'', заяви Радев.

Красимир Каракачанов: Част от аргументите на Радев при ветото за изтебителите са несъстоятелни

''Задължителен е нов дебат в НС, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване на изтребителите", заяви президентът.

Той посочи причините за налгането на ветото.

"Срокът за доставка на изтребителите е най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неясни разходи, които България ще плаща впоследствие. Промяна в договора едностранно без съгласуване с българската страна. Неустойки при неизпълнение", изброи Радев.

Корнелия Нинова: Сделката за F-16 е твърде скъпа за възможностите на България

"Поемането на задължения, свързани със скрити разходи, въвличат с десетилетия напред българските правителства във финансови задължения. Разходите по придобиване поставят под въпрос за навременно осигуряване на липсващите способности”, заяви президентът.

„Всички обстоятелства излагат на риск модернизацията на сухопътни войски и военноморски сили”, беше категоричен президентът.

Комисията по отбрана отхвърли ветото върху сделката за F-16

"Нека не забравяме, че и правителството, и Народното събрание носят отговорност за действията си изключително и само пред българските граждани. Не някой друг, а българското общество определят тяхната легитимност", добави Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама