Горанов и Каракачанов направиха изявление за ветото на президента върху сделката за F-16

20:35, 24 юли 19 / Политика 25 355 Topnovini
1

''Дебатът за покупка на въоръжение никога не е лек, защото навсякъде в държавите подобни сделки са били значителни като цена, но такъв дебат да се превръща в популистки, е неприемливо'', това каза министърът на финансите Владислав Горанов на извънреден брифинг пред централата на ГЕРБ, съобщи Нова телевизия. 

Комисията по отбрана отхвърли ветото върху сделката за F-16

''Питам президентът ще върне ли и Закона за бюджета, тъй като те са свързани и това част ли е от сценарий за протакане на сделки? С тази провокация достатъчно ли е? Ако с подобни аргументи ще се върне и законът за държавния бюджет ние ще трябва да търсим нашата политическа стратегия'', добави Горанов. ''Смесването на различни теми и то от президента е неприемливо за нас'', подчерта финансовият министър.

Корнелия Нинова: Сделката за F-16 е твърде скъпа за възможностите на България

''Не съм съгласен с аргумента, че няма дебат. Още преди да стана министър на отбраната, т.е. от края на април 2017 г. тече дебатът. Това е тема, която многократно се е разглеждала. Не виждам какво ново може да се каже в този дебат. Няма абсолютно никакви скрити задължения. Няма допълнителни договори и споразумения, които да бъдат подписвани до получаването на самолетите. В 19 страници, изпратени до президента, сме описали всички казуси, които са възникнали. Описано е и, че няма допълнителни разходи”, каза министърът на отбраната на Красимир Каракачанов.

"Институциите трябва да говорят  помежду си, а не през медиите”, беше категоричен той.

Румен Радев: Не може сделката за F-16 да става за сметка на интересите на българските граждани

''Основно условие по правилата за международните продажби е да има абсолютно доверие между двете правителства. Екипите на двете страни бяха инструктирани и всички преговори са водени открито, почтено, с изрязване на нашата позиция. Американската държавата международните военни продажби ги визира на 3 закона и вътрешнонормативна база. Всички държави използват едни и същи процедури. Всички цени, които се определят към сключването на договорите са специфични. Голяма част от параметрите няма как да бъдат различни. Няма какво да крием, всичко е открито'', обясни ген. Атанас Запрянов.  

Красимир Каракачанов: Част от аргументите на Радев при ветото за изтебителите са несъстоятелни

"Ние в Комисията по отбрана сме убедени, че познаваме достатъчно добре договорите. Аргументите бяха едни и същи. Това, което чухме в зала от опозицията, това чухме и в Комисията по отбрана. Един дебат, продължил години наред, е време да завърши. Ние ще преодолеем ветото на президента в петък. Надявам се парламентът да прояви тази мъдрост”, каза председателят на Комисията по отбранаген. Константин Попов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.