Кметът на Сливо поле: До момента само Бръшлен е засегнат от чумата по свинете

09:03, 25 юли 19 25 1185 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на русенската община Сливо поле Валентин Атанасов заяви, че до този момент в региона само Бръшлен е засегнат от заразата африканска чума по свинете. Започват мероприятия по загробване на животните от комплекса "Бръшлен", предаде БНТ.

Създадена е организация и е определено място, където ще се загробват животните. Спазват се всички възможни технологии, с цел защита на населението и пресичане разпространението на чумата.

Десислава Танева: Сектор свиневъдство е под огромна заплаха, но няма да се стигне до екокатастрофа

В 11-те населени места на община Сливо поле към този момент няма заразени домашни животни, увери кметът.

Според заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов след епизоотичната комисия е станало ясно, че най-вероятната причина за разпространението на заразата е човешка грешка. Затова се призовава да се спазват стриктно препоръките на БАБХ.

Еврокомисар: Има опасност България да загуби отрасъл "свиневъдство"

Фуражът на частните стопани трябва да престоява 60 дни преди да бъде използван. В общините това ще доведе до отмяна на мероприятия, за да се избегне събирането на много хора и разнасянето на зараза от човека като преносител. Трябва да се внимава много с достъпа до горите, защото при дивите свине е неконтролируемо разнасянето на зараза. Препоръчва се да не се разхождат хората в горите.

В района има и вододайна зона и хората се притесняват от загробването на животните. Според кмета на Сливо поле обаче вододайната зона няма да бъде засегната, защото по пътя към Дунав няма да се загробва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама