„Вечерне новости“: Застой на Сърбия по пътя към Европейския съюз

09:25, 25 юли 19 / Свят 25 958 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Последните събития в Косово, бруталните арести на сърби, оставката на косовския премиер, диалогът, който е в задънена улица, но и вътрешноевропейските теми – като кои ще бъдат новите европейски комисари, което трябва да се реши до 1 ноември – предизвикват ново значително забавяне на европейската интеграция на Сърбия, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“, цитиран от „Фокус“.

През юни Сърбия отвори една глава, а при сегашното положение на нещата, нищо по-добро не очаква Белград през следващите няколко месеца.

Страната трябва да отвори още 18 глави и да затвори 33.

Ръководителят на преговарящия екип на Сърбия Таня Мичевич заяви, че се работи без забавяне. „Сериозно обмисляме следващия доклад за върховенството на закона, който се публикува през ноември”, изтъкна Мичевич.

Говорителят на сегашното финландско председателство на ЕС Марко Руонала посочи за "Новости", че интеграцията на Сърбия и на Западните Балкани е един от приоритетите им. Той подчерта обаче, че е важно да се продължат реформите в областта на върховенството на закона и да се възобнови диалога с Прищина възможно най-скоро.

Европейският комисар по преговорите за присъединяване Йоханес Хан ще бъде на работно посещение в Белград в четвъртък и петък, където ще обсъди с президента Александър Вучич и премиера Ан Брнабич реформите в Сърбия и ситуацията в региона.

Международната общност ще окаже натиск върху Сърбия да признае Косово

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама